PPL Advies GroepKlik om onze app te openenOpenen

Een goed advies van PPL Advies Groep kan honderden euro's per jaar schelen!

Net als vorig jaar is de verwachting dat de premieverschillen per verzekeraar enorm zullen zijn, waardoor het interessant wordt om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod.

Zorgvergelijker Particulier

Advies op maat

 • kies welke zorg je dit jaar nodig denkt te hebben
 • kies wat je verzekert of wat je liever zelf betaalt
 • sluit het pakket af dat het beste bij jou past!

Quickscan

 • selecteer eenvoudig jouw huidige verzekering
 • zie direct welke aanbieders goedkoper zijn
 • stap binnen 5 minuten over!

Collectief

Advies op maat

 • kies welke zorg je dit jaar nodig denkt te hebben
 • kies wat je verzekert of wat je liever zelf betaalt
 • sluit het pakket af dat het beste bij jou past!

Quickscan

 • selecteer eenvoudig jouw huidige verzekering
 • zie direct welke aanbieders goedkoper zijn
 • stap binnen 5 minuten over!

Stijging zorgpremie

Het is aannemelijk dat de premie van de zorgverzekering per 1 januari gaat stijgen. Het kabinet gaat uit van maar liefst € 120,00 per jaar per verzekerde.

De stijging wordt veroorzaakt door de groeiende economie en de alsmaar toenemende zorgkosten. Daar komt bij dat de financiële reserves – die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken – juist afnemen.

Eigen risico & eigen bijdrage

In 2019 wijzigt het verplicht eigen risico niet. Dit blijft € 385,00. Voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage. Ook in 2019 zijn er enkele wijzigingen in de eigen bijdragen.

Maximum voor eigen bijdrage

Per 2019 komt er een maximum van € 250,00 voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Op dit moment is er geen grens, wat betekent dat sommige patiënten soms fors moeten bijbetalen voor hun medicatie. Vooral mensen die ADHD-medicijnen gebruiken, hebben baat bij de nieuwe maatregel. 

Verzekeraars zijn bang dat medicijnen hierdoor duurder worden, omdat farmaceuten compensatieregelingen zullen afschaffen. Daardoor gaat er volgend jaar mogelijk voor meer medicijnen een eigen bijdrage gelden. 

 

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag stijgt mee om de hogere premie voor mensen met een laag inkomen of uitkering op te vangen. Alleenstaanden kunnen rekenen op maximaal € 92,00 per jaar extra toeslag. Voor meerpersoonshuishoudens (met toeslagpartner) stijgt de zorgtoeslag met maximaal € 277,00.

Op de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je recht hebt op Zorgtoeslag.

Overgewicht

In 2019 hebben mensen met ernstig overgewicht recht op vergoeding van een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (kortweg: GLI). Er geldt wel de voorwaarde dat er sprake is van een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico. 

De GLI richt zich op gewichtsvermindering door minder te eten en meer te bewegen. Met de patiënt wordt gewerkt aan leefstijl, voeding en gedrag. Ook het psychologische vlak wordt beetgepakt. Een GLI kan worden aangeboden door een leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut.

Zware paracetamol

Zware paracetamol (1000 mg dosering) wordt per 2019 niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat patiënten de kosten voor het middel (één euro per week) zelf moeten kunnen dragen. De besparing levert de schatkist jaarlijks 20 miljoen euro op.

COPD

Patiënten met COPD die gebruikmaken van oefentherapie krijgen vanaf 2019 direct vergoeding voor hun behandelingen. Op dit moment moeten de eerste 20 behandelingen uit eigen zak betaald worden.

Vanaf volgend jaar geldt alleen nog het eigen risico. Meer wijzigingen lees je in dit bericht van de Rijksoverheid.

Zorgverzekeraars kunnen op twee manieren je zorg vergoeden: in natura of via restitutie.

De zorgpolissen die ze aanbieden zijn hierop gebaseerd. De voornaamste verschillen tussen deze polissen zijn de premie en de keuzevrijheid. Kies dus het juiste pakket.

Hulp nodig bij de keuze van jouw verzekering?